Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου ήταν γνωστή η αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας, που σημαίνει κυριολεκτικά τη θεραπεία με τη χρήση αρωμάτων. Έρευνες πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των φυτών από τα οποία προέρχονται, αναφέρουν ότι σε πολλούς πολιτισμούς τα αιθέρια έλαια θεωρούνται πολύτιμα.

Όπως επισημαίνει η ειδική αρωματοθεραπεύτρια Κάθριν Τζάκσον, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα», τα έλαια, όταν συνδυάζονται με το επαγγελματικό μασάζ, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυσή της.

Η λέξη «άρωμα» είναι ελληνική και αρχικά σήμαινε «καρύκευμα», ενώ σήμερα τη χρησιμοποιούμε με τη γενικότερη έννοια της ευχάριστης μυρωδιάς.
«Αρωματοθεραπεία» σημαίνει κυριολεκτικά τη θεραπεία με τη χρήση αρωμάτων. Έρευνες πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των φυτών από τα οποία προέρχονται, αναφέρουν ότι σε πολλούς πολιτισμούς τα αιθέρια έλαια θεωρούνται πολύτιμα.

Στο μασάζ της αρωματοθεραπείας, αιθέρια έλαια σε μίγματα ελαίων ενισχύουν τις επιδράσεις του μασάζ. Τα αρώματα γίνονται αντιληπτά από το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα, άρα ένα ευχάριστο άρωμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην απόλαυση της ζωής.

Το μασάζ είναι πιθανόν η παλαιότερη και απλούστερη θεραπευτική μέθοδος. Το τρίψιμο ενός ώμου που πονάει ή το χάδι σε ένα συνοφρυωμένο μέτωπο είναι ένα θεραπευτικό ένστικτο, κοινό σε όλους τους πολιτισμούς.

Ο Ιπποκράτης είχε μάλιστα επισημάνει ότι «το τρίψιμο μπορεί να σφίξει μια άρθρωση που είναι πολύ χαλαρή και να χαλαρώσει μια άρθρωση που είναι πολύ σφιγμένη». Αυτή είναι η πιο συναρπαστική ιδιότητα του μασάζ, τονίζει η κ. Τζάκσον. Οι ίδιες κινήσεις μπορούν να παράγουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα. Οι γρήγορες κινήσεις αναζωογονούν, ενώ παρόμοιες κινήσεις, όταν γίνονται αργά, μπορούν να προκαλέσουν ύπνο.
Και επειδή το μασάζ είναι σχεδόν δεύτερη φύση μας, οι τεχνικές μαθαίνονται εύκολα. Τα οφέλη του μασάζ στη φυσική κατάσταση, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας και η χαλάρωση των μυών, καθώς και τα ψυχολογικά συναισθήματα της ανακούφισης και της φροντίδας, παράγουν μια αίσθηση ευεξίας, που είναι σίγουρα μοναδική.

Γενικότερα, το άγγιγμα είναι ένα θαυμάσιο μέσο επικοινωνίας και έχει αισθητή επίδραση στη γενική ευεξία. Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν ανεπιφύλακτα συναισθηματική κατανόηση με τον ίδιο τρόπο, επισημαίνει η κ. Τζάκσον. Το μασάζ στο σώμα θεωρείται ότι «αγγίζει το νου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες ευεξίας, που ρέουν από το σώμα στον εγκέφαλο, προκαλώντας ευχαρίστηση και συναισθήματα αισιοδοξίας.

Ενώ η υπερένταση, το άγχος και η επιθετικότητα μπορούν να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η χαλαρωτική επίδραση που προκαλεί το άγγιγμα το ενισχύει ενεργά. Το σώμα μας έχει συχνά την ανάγκη του αγγίγματος, ιδιαίτερα όταν είμαστε σε κατάσταση στρες ή μελαγχολίας. Συνήθως, δεν τα καταφέρνουμε καλά στην τρυφερή φροντίδα του εαυτού μας...

Δοκιμάστε λοιπόν αν είστε κουρασμένοι να τρίψετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Θα το κάνατε αυθόρμητα, αν είχατε πονοκέφαλο. Τα χέρια σας μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο, που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αισθάνεστε. Δείτε τα λοιπόν σας μαγνήτες, που τραβούν την ένταση καθώς κινούνται απαλά πάνω στο μέτωπο και το πρόσωπο. Και για να αναζωογονήσετε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, τρίψτε τους ώμους ή τα πόδια σας για μια δυναμωτική ανανέωση!

Το μασάζ της αρωματοθεραπείας είναι μια τέχνη που δρα μέσω της ενσυναίσθησης ανάμεσα στο άτομο που κάνει το μασάζ, τον άνθρωπο που το δέχεται και το άρωμα των ελαίων.
Το κάθε μείγμα ελαίων είναι προσωπικό, ανάλογα με τα αρώματα που προτιμά ο αποδέκτης και από το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι η ανακούφιση απλών αδιαθεσιών είτε η φροντίδα με μια αρωματική κούρα ομορφιάς είτε απλά η χαλάρωση της έντασης με ένα ολικό μασάζ του σώματος.

Τα αιθέρια έλαια εισέρχονται στο σώμα μέσω του δέρματος, εν μέρει επειδή τα μόρια τους είναι εξαιρετικά μικρά. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί με την επιστημονική ανάλυση του ιδρώτα των ούρων και της αναπνοής κάποιου που δέχτηκε μασάζ με αιθέρια έλαια.

Η θερμή επιδερμίδα απορροφά τα περισσότερα από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για μασάζ και, καλύπτοντας όλες τις περιοχές του δέρματος, βοηθούν ακόμη και στη σύσφιξη.
Στα αιθέρια έλαια, είτε χρησιμοποιούνται στο μασάζ είτε στο μπάνιο, τα αρωματικά μόρια αιωρούνται στον αέρα και εισέρχονται στα ρουθούνια.

Ωστόσο, σημειώνει η κ. Τζάκσον, όταν αυτά τα μόρια έρχονται σε επαφή με τους νευρικούς δέκτες, εκεί προκαλούν μια αντίδραση που καταλήγει σε εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε εγκεφαλογραφήματα και άλλες τεχνικές απεικόνισης.

Μοιραστείτε το: