10 Ερωτήσεις Για Το Γυναικολογικό Τσεκ Απ

Του Ευάγγελου Γκικόντε*

1. Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα να πηγαίνει στον γυναικολόγο;
Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο πρέπει να αρχίζουν μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, σε όσο μικρή ηλικία κι αν συμβεί αυτή. Αν μια γυναίκα δεν έχει σεξουαλικές επαφές σε μικρή ηλικία, πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει στον γυναικολόγο μετά τα 25 της χρόνια.

2. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το προληπτικό γυναικολογικό τσεκ απ;
Οι γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση πρέπει να πηγαίνουν στον γυναικολόγο για τσεκ απ μία φορά τον χρόνο. Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να πηγαίνουν δύο φορές τον χρόνο.

3. Τί θα περιλαμβάνει το γυναικολογικό τσεκ άπ;
Ο γιατρός θα εξετάζει την γυναίκα, θα ψηλαφεί τους μαστούς της και θα λαμβάνει δείγμα για τεστ Παπνικολάου και καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος. Μπορεί επίσης να της κάνει υπερηχογράφημα μαστών και ελάσσονος πυέλου.

4. Ανεξάρτητα από την επίσκεψη στον γυναικολόγο, κάθε πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει τεστ Παπανικολάου;
Το ιδεώδες είναι μία φορά τον χρόνο.

5. Μαζί με το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται πάντοτε και καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος;
Βεβαίως, διότι το τεστ Παπ είναι κυτταρολογική εξέταση, ενώ η καλλιέργεια του κολπικού υγρού μικροβιολογική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως με το τεστ Παπ δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν τυχόν μικρόβια που έχουν μολύνει τον κόλπο και έτσι μπορεί να μην διαγνωστεί λ.χ. μια κολπίτιδα.

6. Πού μπορεί μια γυναίκα να κάνει τεστ Παπανικολάου και καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος;
Στο ιατρείο του γυναικολόγου της, σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου ή στα ιατρεία του ασφαλιστικού της ταμείου. Μπορεί επίσης να πάει σε ένα κυτταρολογικό ιδιωτικό εργαστήριο για το Παπ και σε ένα μικροβιολογικό για την καλλιέργεια.

7. Πολλές φορές τα αποτελέσματα των εξετάσεων λέγονται προφορικά...
Η γυναίκα πρέπει να παίρνει γραπτές απαντήσεις και να τις φυλάει στον φάκελλο με το ιατρικό ιστορικό της.

8. Γιατί γίνεται το υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου;
Με το υπερηχογράφημα αυτό ελέγχεται η μήτρα και όλα της τα εξαρτήματα και μπορεί να αποκαλυφθεί η ύπαρξη ινομυωμάτων ή κύστεων στην μήτρα και τις ωοθήκες. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, λ.χ., μπορεί εύκολα να διαγνωσθεί με ένα υπερηχογράφημα.

9. Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει να γίνεται υπερηχογράφημα μαστού και από ποια μαστογραφία;
Το υπερηχογράφημα μαστού συνιστάται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 27 ετών και η μαστογραφία σε όσες έχουν υπερβεί τα 42 τους χρόνια. Το πόσο συχνά θα γίνονται αυτές οι εξετάσεις θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της πρώτης φοράς που θα γίνουν.

10. Πώς μπορεί να καταλάβει μια γυναίκα αν ο γυναικολόγος της είναι καλός;
Από την εμπειρία του, την ειλικρίνειά του και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που της προτείνει. Αν, για παράδειγμα, έχει η γυναίκα ενοχλήματα και ο γιατρός δώσει μια θεραπεία που δεν φαίνεται να τα καταπολεμά, αυτό δεν είναι καλό. Το κύριο μέλημα είναι πάντα το τι ωφελεί τη γυναίκα.

* Ο Ευάγγελος Γκικόντες είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»

Μοιραστείτε το: