Συμβουλές Προς... Θηλάζουσες Μητέρες

ΛΑΜΠΕΤΕ από χαρά και ευτυχία ως νέα μαμά. Κρατάτε στην αγκαλιά σας, όλο στοργή και αγάπη, το αγγελούδι σας αλλά σας προβληματίζει η ώρα του θηλασμού. Τα πράγματα είναι απλά, βρίσκουν μόνα το δρόμο τους κι αν έχετε απορίες, ιδού μερικές οδηγίες για να φτάσει στο μωρό το μητρικό γάλα...

Στις ερωτήσεις του «Ε.Τ.» απαντά ο μαιευτήρας - γυναικολόγος του κ. Βαγγέλης Γκικόντες.

Πότε ξεκινά ο θηλασμός;
Αμέσως μετά τον τοκετό. Τις πρώτες δύο τρεις μέρες η μητέρα δεν έχει γάλα. Όμως, πρέπει να βάζει το παιδί στη θηλή, ώστε να μάθει να θηλάζει αλλά και επειδή στο διάστημα αυτό εκκρίνεται το πρωτόγαλα. Μετά «κατεβαίνει» το γάλα κι αρχίζει ο θηλασμός.

Ισχύει ότι η μητέρα πρέπει να πίνει γάλα για να κατεβάζει γάλα;
Το γάλα συνιστάται στη διατροφή της, που πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά δεν ισχύει αυτό που αναφέρατε. Είναι μύθος ότι το πολύ φαγητό δίνει πλούσιο μητρικό γάλα. Χρειάζεται ισορροπημένο διαιτολόγιο με αρκετές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Προπαντός όχι αλκοόλ που «περνά»στο παιδί με το γάλα και μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως υπνηλία.

Πως θα μάθει η μητέρα να θηλάζει το παιδί της;
Υπάρχουν στα μαιευτήρια μαίες που δείχνουν στη μητέρα το σωστό τρόπο θηλασμού. Διαφορετικά το μωρό δαγκώνει τη θηλή, προκαλεί ραγάδες και πονάει η γυναίκα.

Τι σημαίνει «πέτρωσε» το γάλα και πως αντιμετωπίζεται;
«Πετρώνει» το γάλα όταν το παιδί δεν το «τραβάει» ή παράγεται περισσότερο από όσο καταναλώνεται, όταν η τεχνική θηλασμού δεν είναι καλή και ο μαστός δεν αδειάζει. Όταν «πετρώσει» στο στήθος δημιουργείται μια κατάσταση που ο γιατρός περιγράφει ως μαστίτιδα (φλεγμονή μαστού) ή γαλακτοφορίτιδα (φλεγμονή γαλακτοφόρων πόρων λόγω άθροισης γάλακτος). Η γυναίκα, τότε, υποφέρει από διόγκωση και κοκκίνισμα του μαστού, πόνο στο στήθος. Όταν «πετρώσει» το στήθος, το γάλα αποβάλλεται με θήλαστρο ή σύνθλιψη του μαστού.

Πόσο συχνά γίνεται ο θηλασμός;
Στην αρχή το παιδί θηλάζει κάθε τρεις ώρες και σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες του νεογνού. Το γάλα έχει την υψηλότερη θρεπτική αξία το πρώτο εξάμηνο.

Πότε μια γυναίκα δεν πρέπει να θηλάσει;
Όταν έχει ραγάδες, η μητέρα πρέπει να σταματήσει ένα 24ωρο το θηλασμό και μετά να συνεχίσει.
Η γυναίκα που παίρνει αντιβιοτικά, ιδιαίτερα τετρακυκλίνες, θα πρέπει να τις μετριάσει γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια του μωρού. Δεν πρέπει να θηλάζει η μητέρα που παρουσιάζει εισολκή της θηλής (όταν δηλαδή μπαίνει μέσα η θηλή), όταν παίρνει κυτταροστατικά φάρμακα σε περίπτωση αντιμετώπισης του καρκίνου με χημειοθεραπεία.
Ακόμη, δεν πρέπει να θηλάσει η γυναίκα, όταν έχει βαριά γρίπη από ιό που μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί.
Όχι στο κάπνισμα, τονίζει ο κ. Γκικόντες, γιατί η νικοτίνη περνά με το μητρικό γάλα στο νεογνό.
Ναι στο θηλασμό γιατί είναι οικονομικός, γιατί το γάλα περιέχει πολλά αντισώματα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος του παιδιού, γιατί αυξάνει τον ψυχολογικό σύνδεσμο ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της.

Μοιραστείτε το: