Με Σύμμαχο Την Άσκηση

Πρέπει να κάνει γυμναστική η γυναίκα που είναι σε ... ενδιαφέρουσα; Σίγουρα πολλοί θα απαντούσαν αρνητικά σε αυτό το ερώτημα, όμως η έγκυος πρέπει να κάνει ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, που θα την βοηθήσουν να μην πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός της, αλλά και να γεννήσει πιο εύκολα!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης, βέβαια, δεν είναι κατάλληλη για να αρχίσει να γυμνάζεται μια γυναίκα που δεν έχει φορέσει... αθλητική φόρμα, ποτέ στη ζωή της, όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος Βαγγέλης Γκικόντε: «Η σύγχρονη γυναίκα όπως πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις στη σεξουαλική της ζωή, έτσι και η γυμναστική πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή της», είπε στον «Ε.Τ»: "Γι’ αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα από την παιδική της κιόλας ηλικία να αρχίσει να γυμνάζεται και να προετοιμάζει το σώμα της σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, γιατί αλλιώς θα υποδεχτεί ένα πλαδαρό και παχύσαρκο σώμα μια εγκυμοσύνη και σίγουρα διαφορετικά θα δεχτεί ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα το παιδί που θα μεγαλώσει μέσα του! Εκτός όμως από την εγκυμοσύνη, η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη γυναίκα γιατί θα την βοηθήσει να μηδενίσει σχεδόν τις πιθανότητες να πάθει οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ΕΝΑ κίνδυνο για τις γυναίκες 45 χρονών και πάνω.

Η αερόμπικ, η σουηδική, τα βαράκια, το τρέξιμο, την βοηθούν να αποκτήσει ένα πολύ καλό σώμα και φυσικά άριστη φυσική κατάσταση. «Η άσκηση όμως που θα την βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είναι οι κοιλιακοί. Με αυτήν την άσκηση, δυναμώνουν οι μύες της κοιλιάς και αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του τοκετού που η γυναίκα πρέπει να πιέσει. Οι γυμνασμένοι μύες της κοιλιάς της, την βοηθούν να γεννήσει γρήγορα και πολλές φορές ανώδυνα!» εξήγησε ο γιατρός.
Γυμναστική λοιπόν, πριν από την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη περίοδο που η γυναίκα είναι έγκυος, υπάρχουν δεκάδες ειδικές ασκήσεις που ουσιαστικά συντηρούν την καλή κατάσταση του οργανισμού. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι μόνο ο γιατρός που την παρακολουθεί μπορεί να της συστήσει πρόγραμμα γυμναστικής και αυτό εξαρτάται πάντα από την πορεία της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας της εγκύου.

«Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει την έγκυο να μην πάρει περισσότερα κιλά από όσα χρειάζεται ο οργανισμός της, να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος, να συντηρήσει την καλή φυσική της κατάσταση, να γεννήσει καλά και τέλος να χάσει εύκολα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη, που κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της, το αρχικό της βάρος και το βάρος του μωρού της» είπε ο κ. Γκικόντε και συμπλήρωσε: «Η έγκυος όμως πρέπει να παρακολουθείται και να καθοδηγείται από τον γιατρό της γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνοι τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό, όπως αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, ρήξη υμένος, πρόωρος τοκετός, ίσως και περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό του μωρού!»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο εξωτερικό υπάρχουν γυμναστήρια με ειδικά τμήματα για εγκύους και λεχώνες, που γυμνάζονται κάτω από την καθοδήγηση και παρακολούθηση γυναικολόγου.
Στη χώρα μας οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους και υπάρχουν και βιβλία, με τη βοήθεια των οποίων και πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, μπορούν να κάνουν γυμναστική.

Η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να ξαναρχίσει γυμναστική στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, αφού περάσουν τέσσερις μήνες και πάντα το πρώτο διάστημα πρέπει να παρακολουθείται από το γιατρό της για κάθε ενδεχόμενο.

Μοιραστείτε το: