«Καμπανάκι Για Τα Ινομυώματα»

«Τρυπώνουν» στη μήτρα της γυναίκας και την ταλαιπωρούν με έντονους πόνους, ανωμαλίες στην περίοδο αλλά και πρήξιμο στα πόδια, γεννώντας, παράλληλα, μεγάλη ανησυχία και απορίες...

Τα ινομυώματα, όπως λέγονται επιστημονικά τα σφαιρίδια που αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό είναι ογκίδια, όχι όμως κακοήθη, που αναπτύσσονται στη μήτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί ακριβώς. Θετική επίδραση στην αύξηση των ινομυωμάτων ή λειομυωμάτων έχουν, πάντως, οι ορμόνες. Όσο για την αντιμετώπισή τους, κάθε περίπτωση έχει και το δικό της τρόπο θεραπείας, που θα συστήσει ο γυναικολόγος.

«Συνήθως τα ινομυώματα είναι στρογγυλά και διαχωρίζονται από το γύρω ιστό της μήτρας» εξηγεί στο «Ε.Τ» ο μαιευτήρ γυναικολόγος του μαιευτηρίου μητέρα δρ Βαγγέλης Γκικόντες, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας. «Το ινομύωμα μπορεί να βρίσκεται είτε μέσα στο σώμα της μήτρας ή στην εξωτερική της επιφάνεια ή να κρέμεται από ένα μίσχο. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί στον τράχηλο».

Το ινομύωμα δεν χτυπάει πάντα «καμπανάκι».
«Ακόμη και πολύ μεγάλα ινομυώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τη γυναίκα, ιδίως εάν είναι παχύσαρκη. Η εκδήλωση ή όχι συμπτωμάτων εξαρτάται από το σημείο όπου έχει αναπτυχθεί το ινομύωμα, από το πόσο μεγάλο είναι, καθώς κι από το εάν η γυναίκα είναι έγκυος ή όχι», εξηγεί ο γιατρός.
Συνήθως όμως, οι μισές από τις περιπτώσεις εμφάνισης ινομυωμάτων εκδηλώνουν προειδοποιητικά συμπτώματα.

Ασυνήθιστη αιμορραγία από τη μήτρα είναι δείγμα ινομυώματος. «Επίσης, συχνά η γυναίκα έχει πιο μεγάλη περίοδο (μηνορραγία), αλλά μπορεί να έχει σταγόνες αίματος πριν από την περίοδο, όπως και αίμα ενδιάμεσα της περιόδου.
Άλλο σύμπτωμα είναι ο πόνος, αν το ινομύωμα κρέμεται από μίσχο που θα συστραφεί. Επίσης, μεγάλα ινομυώματα που πιέζουν τα νεύρα προκαλούν πόνο στα πόδια ή στη μέση», περιγράφει ο Δρ Γκικόντες.

Μαζί με αυτά συχνά παρατηρούνται και γενικά συμπτώματα στον οργανισμό, με κυριότερα το πρήξιμο των ποδιών, την ακράτεια ούρων ή τη συχνοουρία και τη δυσκοιλιότητα.
«Το ινομύωμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αυτόματη έκτρωση. Στη διερεύνηση της στειρότητας θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη την ύπαρξη ενός ινομυώματος».
Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα θα σας φέρουν στο ιατρείο του γυναικολόγου για διάγνωση μέσα από εξέταση ή υπερηχογράφημα. Το ινομύωμα, επίσης, μπορεί να εντοπιστεί κατά το τεστ Παπανικολάου.

Είναι επικίνδυνο το ινομύωμα, όταν εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη;
«Επ’ ουδενί δεν είναι αυτό λόγος έκτρωσης. Εγκυμονούσες με μεγάλα ινομυώματα έχουν πάει πολύ καλά. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να ενδείκνυται να συστήσουμε στη γυναίκα έκτρωση κατόπιν ινομυώματος» επισημαίνει ο γυναικολόγος και συστήνει στις γυναίκες που έχουν ινομύωμα να αποφεύγουν τη λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών από το στόμα.

Όταν τα ινομυώματα δεν ξεπερνούν τα δύο-τρία, ο γυναικολόγος θα προχωρήσει στην αφαίρεση της (ινομυωματεκτομή).
«Σε περιπτώσεις που η μήτρα είναι γεμάτη ινομυώματα και η αφαίρεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, θα αφαιρεθούν τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα θα παραμείνουν.

Σε περίπτωση, πάντως, που τα ινομυώματα δεν προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα στη γυναίκα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε, ελπίζοντας πως με την εμμηνόπαυση θα μικρύνουν, όταν οι ορμόνες της γυναίκας ελαττωθούν».

Υπάρχει περίπτωση αυτό το ινομύωμα να εξελιχθεί σε καρκίνο; «Η απάντηση είναι όχι, αν κι αυτή η απάντηση δεν είναι απόλυτα ακριβής.

Μερικές φορές έχει τεθεί η διάγνωση ινομυώματος σε καρκίνο. Σε γυναίκες που έχουν ινομυώματα υπάρχει αυξημένο ποσοστό ανευρέσεως ενδομητριακών πολυπόδων», καταλήγει ο γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες.

Μοιραστείτε το: