Η Καθαριότητα Είναι Υγεία

Η ΣΩΣΤΗ υγιεινή του γυναικείου σώματος είναι κάτι παραπάνω από σημαντική υπόθεση και αυτό διότι βοηθά στην αποφυγή πολλών προβλημάτων. Η σωστή υγιεινή σημαίνει καθαριότητα και τήρηση απλών κανόνων. Για όλα αυτά μας μιλά ο γυναικολόγος κ. Ευαγ. Γκικόντες.

«Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να πούμε ότι η καλή υγιεινή της γυναίκας αφορά άμεσα την υγεία της. Στη σωστή υγιεινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνεται η διαμονή σε ευχάριστο και άνετο περιβάλλον, με επαρκή φωτισμό και αερισμό. Το ντύσιμο, που επίσης δεν θα πρέπει να είναι ανθυγιεινό. Δεν πρέπει να φορά πολύ λεπτά ρούχα το χειμώνα διότι κρυολογεί ευκολότερα, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής του οργανισμού σε επόμενες αρρώστιες, όπως και να αποφεύγει τα ζεστά ρούχα το καλοκαίρι διότι αυξάνουν την εφίδρωση όλου του σώματος, καθώς και των περιγεννητικών περιοχών, με συνέπεια ανάπτυξη μυκητιάσεων, κολπίτιδων και άλλων καταστάσεων.

Η γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα ρούχα που έχουν ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να κρατούν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων. Νοσήματα που μεταδίδονται από μικρόβια που βρίσκονται στα ρούχα είναι: ιλαρά, οστρακιά, διφθερίτιδα, ευλογιά, χολέρα και φυματίωση.

Στη σωστή υγιεινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνεται και η σωστή διατροφή τόσο από θερμιδικής όσο και από ποιοτικής πλευράς. Κατά τις ημέρες πριν την περίοδο, η γυναίκα θα πρέπει να φορά στηθόδεσμο μεγαλύτερου ίσως μεγέθους, μειώνοντας έτσι την πίεση των μαστών και αποφεύγοντας συμπτώματα κακοδιαθεσίας και ίσως πόνου.
Κατά την περίοδο, είναι λάθος η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να πλένεται. Τόσο το πλύσιμο ολόκληρου του σώματος όσο και των ευαίσθητων περιοχών εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

Αν η δουλειά της γυναίκας απαιτεί πολλή ορθοστασία, θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες που προστατεύουν από τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Επίσης οι κάλτσες θα πρέπει να μην αποφράσσουν την κυκλοφορία στο σημείο που «πιάνουν» στο πόδι.
Επίσης, η γυναίκα που προσέχει την υγιεινή της δεν πρέπει να καπνίζει και να πίνει. Από πλευράς καθαριότητας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει μεγάλη σημασία να κρατώνται καθαρές οι ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας. Η καθαριότητα εξασφαλίζει στο δέρμα τη διάνοιξη των πόρων του απ’ όπου βγαίνει ο ιδρώτας, το σμίγμα και άλλα άχρηστα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης.

Σε αντίθετη περίπτωση τα άχρηστα προϊόντα μαζεύονται στο δέρμα και στα εσώρουχα προκαλώντας την κακοσμία της περιοχής με φόβο να δημιουργηθούν μολύνσεις στην επιφάνεια του δέρματος.
Η πλύση πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και με σαπούνι καλής ποιότητας. Το πράσινο σαπούνι καθαρίζει καλά και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα καλλυντικά σκευάσματα.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθούμε στη σωστή άσκηση του σώματος, διότι η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της υγείας ενός ατόμου. Τελειώνοντας, πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό στοιχείο της υγιεινής της γυναίκας: το γυναικολόγο. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο θα προλάβει πάρα πολλές καταστάσεις που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τη γυναίκα. Η σημασία της, λοιπόν, είναι μεγάλη».

Μοιραστείτε το: